JAN JAMES – JUSTIFY

Jan James ontmoette haar partner, liedjesschrijver / gitarist Craig Calvert, op de Michigan State University. Jan groeide aldaar in Michigan op in een visresort dat door haar familie gerund werd. Ze zong in het kerkkoor en leerde gitaar spelen van een man uit Tennessee die ze 'Catfish' noemde. Jan kon goed zingen en dat wou iedereen horen. Ze ontmoet haar partner Craig Calvert in een café en meteen hing er muzikale chemie in de lucht. Samen brachten ze later een reeks albums uit, waaronder één op het blueslabel Provogue, ze verhuizen ondertussen naar Chicago en spelen daar in de beroemde Buddy Guy’s Blues Legends, Taste of Chicago en The House of Blues. Jan nam in die periode ook nog de hoofdrol op zich in een show gebaseerd op de muziek en het leven van Janis Joplin. Anno 2020, een kwart eeuw later, hebben James en haar band met hun nieuwe album,"Justify", een duidelijk statement gemaakt van waar ze nu staan.

Veel ervaring dus en dat heeft geleid tot "Justify", een album dat bij beluistering misschien wel als een typisch bluesalbum klinkt, maar haar krachtige stem en Calvert's gitaarspel tillen deze plaat degelijk naar een ander niveau. Daarvoor stonden James samen met Craig Calvert (gitaar), Gordon Patriarca (bas), Bryan Resendiz (drums), Bob Long (keys) en David Seman (harmonica) vorig jaar in de Chase Mansion Music studios in Chicago voor de opnames van 11 originele Jan James / Craig Calvert songs, en een prachtige cover van de Rolling Stones klassieker "Honky Tonk Woman", die James gevoelig vertraagt, haar heel eigen maakt, en daarnaast ook geweldig harpspel van David Seman oplevert.

Jan James heeft een krachtige, soulvolle en tevens ook donkere stem die past bij de sudderende bluesrock in "A Different Life" en het tragere, humeurige "Never In The Game". De ballad "Try", gaat over het grote aantal mensen dat zelfmoord pleegt, zoals een oud bandlid van Jan, en benadrukt de veelzijdigheid van Jan's zang met zijn zachtere openingsgevoel, terwijl het langzaam brandende "Never In The Game" de ingewikkelde kant van Craig's gitaarrepertoire laat zien. Een meer emotievolle solo als het ware, maar ook in tal van andere nummers laat Calvert prachtige bluessolo's op ons los. Haar vroege jaren in het kerkkoor vormen de basis van de eigenzinnige, up-tempo gospelgeïnspireerde "Anything You Want", een mix dus van gospel, honkytonk piano en opnieuw een ander mooi stukje harpspel van David Seman. Het titelnummer bevestigt de chemie tussen Jan en Craig, haar krachtige, angstige zang, zijn in deze song perfect afgestemd met zijn verschroeiende gitaarwerk. Jan's songwriting en vocale inleving zijn op hun best als ze haar beschouwingen over liefde en relaties met oprechtheid en openhartigheid overbrengt in het afsluitende "Dangerous Decision". Het diepe inlevingsvermogen van alle muzikanten resulteert in een virtuoos wervelend geluid, waardoor dit nummer en het album op dramatische wijze wordt afgesloten.

Verrassingen liggen overal in het verschiet, voor ons zijn de hoogtepunten echter het rockende "Lucky U R", en de reeds vermelde en indrukwekkende versie van Jagger en Richards "Honky Tonk Woman" en "Where You Gonna Run To" met Jan's stem variërend van crooner tot blues shouter en alles daartussenin. "Justify" is een verzameling blues songs die aanspreken en nog even blijven hangen. Jan James brengt haar verhalen op een heel emotionele manier en laat je met haar stem voelen wat voor haar de blues betekent, en vertoont daarbij een pure showcase van haar talent van begin tot eind. Zij die Jan James pas nu ontdekken, zullen dan ook aangetrokken worden door haar unieke en natuurlijke talent. James heeft waarschijnlijk nog niet de erkenning gekregen die ze door de jaren heeft verdient, hopelijk zal "Justify" daar verandering in brengen.

Releasedatum: 6 Maart 2020

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Palace Records
distr.: Bertus

info: Hans Broere Promotion

video